Πρόγραμμα κρυογονικής ψύξης για εποχικά άνεργους/ες χαμηλών εισοδημάτων 35 – 55 ετών στο Ν. Χανίων

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιστροφή της στροφορμής και την απομείωση του spin της ανεργίας στις ηλικίες 35 – 55 θα υλοποιήσει ο Ο.Α.Ε.Δ. στο Νομό μας σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυκτιατρικής του Πανεπιστήμιου της Ουψάλας και την Μ.Κ.Ο. Αρκτούρος. Πρόκειται για μια ρύθμιση που αναμένεται να ανακουφίσει άγαμους συμπολίτες μας χαμηλού μορφωτικού, κοινωνικού και εισοδηματικού επιπέδου (αυτά πάνε μαζί άλλωστε).  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους/ες δυσκολεύονται να συντηρηθούν στη ζωή με τα πενιχρά εισοδήματα που συγκεντρώνουν βρίσκοντας μισθωτή εργασία σχεδόν χαριστικά σε διάφορες δουλειές σε σχέση με τον τουρισμό την καλοκαιρινή περίοδο και οι οποίοι ούτε ταμείο δε μπορούν να μπουν πια, ενώ η μη δημιουργία οικογένειας, η απουσία αγροτικών εισοδημάτων ή ακινήτων ή κάποιας σύνταξης, η φοβερά υποτονική κοινωνική και πολιτισμική ζωή το χειμώνα στα Χανιά σε συνδυασμό με τυχόν προσωπικά προβλήματα υγείας και τη διάρρηξη των κοινωνικών δεσμών εγείρει ερωτήματα σχετικά με το νόημα συνέχισης της ύπαρξης, πρώτα και κύρια στους/ις ίδιους/ες. Μιλάμε για έναν πληθυσμό που αγγίζει με έναν πρόχειρο υπολογισμό τους 1.870 άνδρες και γυναίκες οι οποίοι/ες μπορούν ήδη από τη Δευτέρα που μας πέρασε να περνουν για να παίρνουν από τα γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ. το voucher με τίτλο “Δευτέρες στην Κατάψυξη” εφόσον πληρούν τα κριτήρια αντί παραβόλου 170 ευρώ, το οποίο είναι συντριπτικά μικρότερο από το κόστος ζωής για ένα 6μηνο ζωής στα Χανιά αλλά και ένα υποπολλαπλάσιο των εξόδων κηδείας που καλύπτει το Ι.Κ.Α.

Οι θάλαμοι του προγράμματος κατασκευάζονται στην Κίνα από γερμανική εταιρεία με ειδίκευση στην κρυογονική και αξιοποιούν τεχνολογικά έρευνα της NASA (στην συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα συμμετέχει και ένα χανιωτόπουλο, ο φυσικός Βαρδής Ματσουπιτσάκης) ενώ 700 από αυτούς έχουν ήδη τοποθετηθεί στο χώρο του Παλιού Ψυχιατρείου Χανίων και αναμένεται να προσφέρουν συνθήκες αξιοπρεπέστερης συντήρησης των φυτικών λειτουργιών για τη δύσκολη εργασιακά περίοδο. Το κόστος για το φορέα υλοποίησης του προγράμματος αγγίζει μόλις τα 0,45 ευρώ την ημέρα ανά άνθρωπο και επιδοτείται από την Ε.Ε. Το πρόγραμμα αναμένεται να βοηθήσει όχι μόνο στην καταδυνάστευση της ανεργίας αλλά και ψυχικών ασθενειών όπως η κατάθλιψη, αλλά και να δώσει ώθηση στη διαστημική έρευνα επιτρέποντας την μελέτη μεγάλου αριθμού οργανισμών σε κρυογονική “χειμερία νάρκη” προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα επανδρωμένων αποστολών σε μακρινά σημεία του ηλιακού συστήματος και γιατί όχι του γαλαξία, ενώ η νομοθετική ρύθμιση που θα τα επιτρέπει όλα αυτά θα δωθεί προς ψήφιση στη βουλή αναδορμικά και σύμφωνα με την νομική αρχή του πρωθύστερου σχήματος lex luthor legitur causa a fortiori posteriamus non nocet, και θα εμπεριέχεται στο περίφημο “ανθρωπιστικό” νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που θα αυστηροποιεί το κανονιστικό πλαίσιο για την αλυσόδεση εργατών γης.

Εμείς από πλευράς μας τι να πούμε; Καλή ξεκούραση στους θαλάμους και ελπίζουμε η Δ.Ε.Η. να είναι… πιο προσεκτική αυτή τη φορά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s