Μελέτη: Τα επαγγέλματα με μέλλον στο Ν.Χανίων εν μέσω κρίσης

IMAG1027

ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Η κρίση και η τραγωδία της ανεργίας έχει πλήξει βαρύτατα και το Ν.Χανίων, και για τους νέους οι οποίοι δε θέλουν ή δε μπορούν (αν και δεν υπάρχει δε μπορώ…) να αποχωριστούν τον τόπο, επιβάλλει απολύτως προσεκτικές επαγγελματικές επιλογές και μια δόση προμελέτης.  Ωστόσο, παρά το ζοφερό του όλου σκηνικού, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης και Γαύδου, υπάρχουν ορισμένες επαγγελματικές προοπτικές για συγκεκριμένα επαγγέλματα και πεδία κατάρτισης στα Χανιά.  Στη συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε επ’ αφορμής της δημοσίεψης των πορισμάτων της μελέτης, και που έλαβαν χώρα  στις νεοαναγειρόμενες εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Κ. Κατεχάρης συνολικού εμβαδού 17.800 τ.μ. στη μαγευτική λιμνοθάλασσα του Μπάλου (μια ανταποδοτική σύμπραξη ιδιωτικού τομέα και αμμούτσας με την οποία ανευρέθησαν οι πόροι για την προστασία της περιοχής NATURA), ο εκπρόσωπος τύπου του Κ.Ε.Κ Κατεχάρης Ζαχαρίας Καυγαδάκης σημείωσε ότι οι ειδικότητες με ζήτηση στα επόμενα χρόνια, και οι οποίες θα προσφέρονται και από το ΚΕΚ Κατεχάρης σε συνεργασία με διδάσκοντες του ΤΕΙ Κοινωνικού Αυτοματισμού και Παρατουριστικών Επαγγελμάτων Κεντρικού Τομέα Αθηνών, είναι οι εξής:

  1. Επισιτιστικός Διαμεσολαβητής: έχουμε ήδη γράψει στο «κ» σχετικά με το συγκεκριμένο πεδίο ειδίκευσης και το επαγγελματικό του περίγραμμα (κλικ εδώ).  Η καινοτομία του Κ.Ε.Κ. Κατεχάρης στην παροχή πιστοποιημένης ειδίκευσης, η οποία αναμένεται να αναβαθμίσει αυτήν την «κλασική αξία» στην απασχόληση του Νομού μας,  είναι ότι σε συνεργασία με το Π.Μ.Σ. Προφορικής Ιστορίας Ενετικού Λιμένος Κολόμπο θα προσφέρει και κ.σ.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (κάτι σαν Μ.Δ.Ε.).

  2. Ιχθυοχορογράφος: πρόκειται για την αναπόφευκτη ίσως εξέλιξη στον τομέα των fish spa η οποία έρχεται από τη Γερμανία και τις χώρες της Βαλτικής, και η οποία θέλει τα ψαράκια στις ειδικές δεξαμένες όχι μόνο να προσφέρουν υπηρεσίες απολέπισης κ.λ.π αλλά και να εκτελούν πολύπλοκές διασκεδαστικές συντονισμένες χορογραφίες εντός του νερού ή στην επιφάνειά του προς τέρψιν κυρίως όσων περιμένουν τον θεραπευόμενο να τελειώσει τη διαδικασία και συνήθως δυσανασχετούν βλέποντας επί ώρα όχι απαραιτήτως καλλίγραμμα πόδια μέσα σε ένα ενυδρείο.  Πρόκειται για μια συνεργασία του ΚΕΚ Κατεχάρης με το Τμήμα Συγχρονισμένης Κολύμβησης του ΝΟΧ και το Σύλλογο Αλιέων Νέας Χώρας.

  3. Σεφ Συσσιτίων ή – όπως έχει γίνει γνωστό – Συσσισέφ: «γιατί το έργο της αλληλεγγύης είναι σισύφειο» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Καυγαδάκης «και επειδή θέλομε το καλύτερο για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας».  Ή πιο απλά γιατί έχει πέσει πείνα! θα συμπληρώναμε εμείς.  Πρόκειται για μια νέα φιλοσοφία στην κατάρτιση στελεχών μαζικής γαστρονομίας με έμφαση στην παροχή υψηλής ποιότητας τροφών τηρουμένων των αναλογιών και προσήλωση στο επισιτιστικό απόρρητο.   Στο συγκεκριμένο πεδίο ειδίκευσης συμπράττουν πάρα πολλοί κοινωνικοί φορείς για να τους αναφέρουμε εδώ.

  4. Παραπλανητής Περιβάλλοντος: πρόκειται για μια ειδίκευση η οποία κινείται στα όρια της νομιμότητας προς το παρόν, και η οποία στοχεύει να διοχετεύσει στελέχη στην αγορά εργασίας των ακτιβιστικών οικολογικών Μ.Κ.Ο. και άλλων συλλόγων ακραιφνών περιβαλλοντιστών.  Οι καταρτιζμένοι θα εργάζονται εποχικά είτε ανεβάζοντας περιεχόμενο στο διαδίκτυο είτε μοιράζοντας έντυπο υλικό είτε διά ζώσης σε διασταυρώσεις επαρχιακών δρόμων με αντικείμενο την παροχή ανακριβών οδηγιών πρόσβασης και πειστικής παραπληροφόρησης αναφορικά με τη θέση ήδη βεβαρυμένων από τον τουρισμό και αυξημένης επισκεψιμότητας περιβαλλοντικών θώκων και οικοσυστήματων του Νομού.

  5. Ειδικός Γανωτής/Διακορευτής Πινακίδων Σήμανσης:  Η αναβίωση του παραδοσιακού επαγγέλματος του γανωτή αλλά καμία σχέση αφορά στην ειδική τροποποίηση των πινακίδων οδοσήμανσης και τοποθεσίων, οι οποίες σε άλλα μεν μέρη του Νομού, ιδίως στα ορεινά, έχουν καταστή απολύτως δυσανάγνωστες, ενώ στα δε κατωμέρια είναι ανέγγιχτες, προκαλώντας την απογοήτευση των συνεπηρμένων από το γραφικό στερεότυπο επισκεπτών του Νομού.  Η συγκεκριμένη ειδίκευση θα αποκαθιστά μερικώς το σύμβολο ή το γραπτό κείμενο, ή, εναλλακτικά και αντίστροφα, θα τροποποιεί με χρήση πυροβόλου όπλου ή άλλα μέσα τις πινακίδες  κατάλληλα και σύμφωνα με το διάτρητο πρότυπο που έχει καταστή iconic για το νησί, ώστε να υπάρχει ομοιογένεια από Κολυμπάρι μέχρι Ανώπολη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s